9 november 2015 Vincent Kalf

Ik hoor er niet bij

Deze prachtige blog, geschreven door één van onze KPN deelnemers aan de training ‘Managing People & Teams’ willen wij jullie niet ontnemen. Wij willen de schrijfster ontzettend bedanken voor deze kwetsbare en mooie recensie en bovenal voor de openheid en wij zien het dan ook als een groot compliment dat wij een aandeel hebben gehad in de prachtige ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt. Chapeau! 

Ik hoor er niet bij

Je leest nu de titel van mijn blog en onbewust maak je meteen een invulling en probeer je er betekenis aan te geven. Heeft ze het over een rassenkwestie? Wordt ze als vrouw gediscrimineerd? Gaat ze KPN verlaten of moet ze weg? Of wellicht betrek je hem op jezelf en komen er herinneringen naar boven?
De ware invulling is wat jij denkt/toelaat. Ik nodig je graag uit om voordat je verder gaat met lezen, de volume van je radio te dempen.

Spinnenweb versus Intuïtie
Mijn (spinnen)web van herinneringen, overtuigingen en (referentie)kaders heeft me al jaren verteld dat ik niet buitengesloten wil/mag worden.Dat ik hierdoor regelmatig heel onzeker kon zijn, een pleaser ben wist ik en waar het vandaan komt wist ik ook.Ik heb bewust voor de opleiding communicatie gekozen en in mijn loopbaan ook diverse uitdagende functies aangegaan die hierop aansluiten.
Met als reden om over mijn onzekerheid te komen of althans er mee leren omgaan zodat ik het tenminste niet uitstraal.De afgelopen weken heb ik samen met de teamleiders van Eindhoven in het kader van klantexpert op 1 de 3 daagse training “Managing people and teams” gevolgd.
Deze training heeft mijn leven voorgoed veranderd als mens, moeder en echtgenoot maar ook als Teamleider. Ik ben erachter gekomen dat de zin “ik hoor er niet bij” mijn hele leven beheerst. Alles wat ik hoor, zie, zeg en doe komt uit mijn grote plakkerige spinnenweb van aannames: Zie je nou wel “ik hoor er niet bij”. Mijn vertrouwde radiozender die continu aanstaat waardoor mijn intuitie ver te zoeken is. Alsof ik er nu achter kom dat ik in “the matrix” leef en het echte leven heel ver ver weg is. De afgelopen weken heb ik mijn radio bewust op mute moeten zetten om uit deze matrix te ontsnappen.

Radio op mute
Het voelt eerst aan als een gevecht omdat het onnatuurlijk is en je stiekem niet zonder je radio kunt die je verteld wat je van een situatie moet vinden en hoe te handelen. Maar er gaat werkelijk waar een wereld voor me open!! I.p.v. drie keer de waarom vraag te stellen in een gesprek met mijn medewerkers om bevestiging te zoeken op het antwoord dat ik al heb. … ben ik nu echt gesprekken aan het voeren met een doel. Ik ben er nu achter gekomen waarom iemand nooit of frequent ziek is. Waarom de resultaten overtreffen of juist achter blijven. Waarom een medewerker proactief is of juist reactief.
Kortom ik ben achter gekomen door oprecht te luisteren en te handelen vanuit mijn intuïtie welke “zin” er overheerst bij mijn medewerker “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben dom”, “Ik ben een egoïst”, “Ik ben lui” etc etc. Iedereen heeft zijn spinnenweb en handelt vanuit die besmettelijke zin. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: Hoe komt het dat deze diepe/oprechte gesprekken hiervoor niet aan bod kwamen? Heel simpel, het komt door mij….! Nu ik dit weet kan ik niet meer terug en denk je na een tijd bewust bekwaam te worden hierin, helaas!! Je kunt geen rode pil nemen om je spinnenweb (matrix) te ontsnappen, je draagt deze voor altijd met je mee. De spinnenweb zit continu op de loer, wel wordt je intuïtie steeds sterker en durf je steeds vaker de mute knop aan te zetten.

Leef, lach en geniet
Ik neem nu ook geen “shit” meer mee naar huis. Oplossen en op een volwassen manier afscheid nemen/ accepteren en weer verder. Dus ook geen laag glazuur eroverheen smeren om de geur te camoufleren maar echt je shit opruimen!! Deze training heeft me voor altijd veranderd, er gaat zoal privé als op mijn werk een wereld voor me open. Ik lach en geniet met mijn medewerkers en samen gaan we voor het optimaal klantgesprek!! Ik leef weer voor mijn dochter, mijn man en mezelf!