5 juli 2018 Vincent Kalf

Teamontwikkeling: Nuttig of Nutteloos?

Wat maakt een team succesvol? Stel een team voor waarbij een aantal personen de leiding hebben, veelal de managers, die goed gevolgd worden door de werknemers. De fouten die gemaakt worden in dit team, worden toegeschreven aan de individuen zelf, zij zijn immers degenen die deze fouten maken. Tot slot zijn er een aantal vooruit geplande momenten per jaar waarbij er ruimte is voor feedback en het stellen van doelen. De kenmerken van dit team lijken zo op het eerste oog misschien een prima recept voor een succesvol team, goed geordend en zonder al te veel chaos. In realiteit is dit natuurlijk helemaal niet hoe het gaat en zijn er hele andere dingen die een team succesvol maken. Of dat nuttig is? Wij durven te zeggen van wel. Er zal ingegaan worden op verschillende aspecten die een team succesvol maken. We beginnen met leiderschap en motivatie, om vervolgens in te gaan op talent, power & empowerment en tot slot norms & standards. Hierna zal de hamvraag behandeld worden: Wat is nou het nut is van een succesvol team en welke training kunt u daarvoor volgen om dat te bereiken bij Hulshof.

 

Leiderschap: Do’s en Dont’s

Een grote leider zoals Barack Obama is een persoon die enorm succes heeft gehad met onder andere het invoeren van betaalbare gezondheidszorg in Amerika. Deze waanzinnige prestatie hij niet alleen behaald, maar omdat hij effectief leiding heeft gegeven is hem dit gelukt met meerdere mensen: met een team. Effectief leiderschap draagt bij aan het succes van elk team. Maar welke kwaliteiten zijn belangrijk voor effectief leiderschap? Ten eerste moet er constant een gezamenlijk doel voor ogen zijn. Ten tweede worden teamleden constant aangemoedigd om hun vaardigheden te verbeteren. Ten derde lossen ze sociale obstakels op tussen teamleden. Als vierde bieden effectieve leiders kansen aan hun team zonder dat ze zelf met de eer proberen te strijken. Wat moet er nou niet gebeuren? de leider van een team kan natuurlijk niet gewoon achterover leunen. Leiderschap gaat ook over teamwork en dus zullen leiders ook meewerken. Helaas managers, ook jullie zullen je handen uit de mouwen moeten steken! Als een teamleider dit doet dan zullen de teamprestaties zeker verhogen. Wilt u net zo leren om leiding te geven als Barack Obama? Na de leiderschapstraining van Hulshof TCP zou u dat niveau kunnen bereiken. Uw manier van leidinggeven wordt dan minstens beter dan president Donald Trump.

 

Motivatie: de Motor Achter de Werknemer

Een bedrijf met alleen maar luie werknemers gaat natuurlijk niet werken. Hoe kunnen we uw luie collega nu motiveren? Loonsverhoging geven aan de werknemers als motivator is onaantrekkelijk voor de meeste bedrijven om de simpele reden dat het veel geld kost, maar gelukkig kan dat ook op een andere manieren. De motivatie kan ook verhoogd worden op intrinsieke wijze (Cerasoli, Nicklin & Ford, 2014): door het werk zo te ontwerpen dat de autonomie verhoogd wordt, er een gevoel van vooruitgang wordt gecreëerd met het werk of door het werk te relateren aan een hoger doel. Een voorbeeld van het werk relateren aan een hoger doel speelt zich af in een ziekenhuis, waar een ongemotiveerde werknemer de leefomgeving van de patiënten schoon moest maken. Nadat ze besefte dat hygiëne bijdraagt aan het herstel van de patiënten dacht ze over zichzelf als iemand die de patiënten hielp beter te worden in plaats van slechts een schoonmaker. Dit uitte zich ook in de kwaliteit van haar werk, zodat het ziekenhuis schoner was en ze zelf vrolijker om ging met de patiënten. Ondanks dat dit voorbeeld specifiek is, kan elke baan vanuit het juiste oogpunt een hoger doel dienen dan het werk zelf. Want dat is een eigenschap van elke baan: waarde leveren aan anderen. Om op een intrinsieke wijze de motivatie van werknemers te verhogen is niet makkelijk. Gelukkig zijn wij er. Onze experts bij Hulshof TCP  kunnen helpen uw werknemers beter te motiveren.

 

Talent, skills & work ethic: wie kan wat?

Succesvolle teams worden gecreëerd door de talenten, vaardigheden en de werkethiek die er heerst. Het maken van een goed team begint dus bij het zoeken van mensen die hierover beschikken. Wat vooral belangrijk is, is dat de talenten en vaardigheden van verschillende individuele werknemers complementair zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afwas na een gezellig etentje. Daarbij schiet je natuurlijk niets op als er alleen maar talentvolle afdrogers zijn, maar niemand die fatsoenlijk kan afwassen. Wanneer iedereen gebruik maakt van zijn beste kwaliteiten geeft dat duidelijke voordelen: de teamleden zijn meer engaged, ze vertrekken minder snel en ze geven, niet geheel onbelangrijk, een boost aan uw bedrijf. Dit kan bereikt worden door middel van trainingen waarin werknemers gemotiveerd worden om hun beste kwaliteiten te ontdekken en verder te ontwikkelen. In onze teamwork training zal dus aandacht besteed worden aan hoe de afwas taken netjes verdeeld kunnen worden, zodat iedereen zijn kwaliteiten worden benut ;).        

                 

Empowerment: Hoeveel Vrijheid is Juist?

Empowerment, hoe zorgt dat voor een succesvol team? Teams die empowered zijn hebben meer vrijheid en middelen tot hun beschikking. Op deze manier werken ze effectiever en zelfstandiger. Door middel van trainingen wordt namelijk de mogelijkheid geboden om uitgebreid de tijd te nemen om elkaar te empoweren en zo elkaars talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Op deze manier wordt het werk uitdagender en zorgt het voor zowel betere betrokkenheid als motivatie. Het idee van empowerment is dan ook dat individuen in het team allemaal controle hebben over de prestaties en werkwijze van het algehele team. Ontevreden over de teamprestaties? Eigen schuld dikke bult, u had het ook kunnen veranderen. We zijn allemaal tenslotte verantwoordelijke volwassen werknemers die verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Teamleden moeten de vrijheid hebben om hun eigen creativiteit te gebruiken binnen de gestelde grenzen van hun opdracht.  Op deze manier worden de talenten van het individu meer volledig benut en leidt dat dus tot zowel een betere werknemer als een beter team.

 

Norms & Standards: Maak Duidelijke Afspraken

Het lijkt misschien erg cliché, maar het stellen van duidelijke normen kan ontzettend behulpzaam zijn bij het verbeteren van de prestaties van de team. Denk bijvoorbeeld aan het vroegtijdig oplossen van conflicten, open communicatie en een strikte werk ethiek waarbij er een duidelijke focus is op specifieke resultaten. Wat een belangrijk punt is bij het stellen van normen is dat er open gecommuniceerd wordt over de regels en standaarden die er heersen binnen een team. Alleen door wederzijdse instemming kan het stellen van duidelijke normen namelijk werken. Dit kan bereikt worden door regelmatig met de teamleden de gestelde normen te evalueren en na te gaan of deze bijvoorbeeld verbeterd kunnen worden, zodat iedereen zich hierin terug kan vinden. Een goede relatie met uw team werkt hetzelfde als een goede relatie met uw partner: communiceren staat centraal!

 

Het Nut van een Succesvol Team?

Nu de kern van het verhaal: wanneer een team succesvol is brengt dat meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste is het goed voor de financiën van een bedrijf omdat het team de opdrachten beter volbrengt. De kwaliteit is beter, de klanttevredenheid hoger en de tijd die het team nodig heeft om een opdracht uit te voeren is korter. Ten tweede heeft het bedrijf meer output, dus het bedrijf kan simpelweg meer voor elkaar krijgen in minder tijd. Ten derde is het goed voor de cultuur die heerst in het bedrijf – het geven van een goed voorbeeld in één team kan doorschemeren naar andere teams en werknemers. Het hebben van een goed voorbeeld is voor iedereen inspirerend. Tot slot zorgen succesvolle teams voor vertrouwen in de capaciteiten van het bedrijf. Wanneer een team effectief werkt kan dit dus leiden tot een positief domino effect in uw bedrijf: succes is aanstekelijk.

 

Contact

Na jarenlange ervaring durven wij het echt te zeggen: wij kunnen bedrijven naar het volgende level brengen. Iedereen zegt dat hij het wilt, maar bent u echt klaar voor een level-up in uw bedrijf? Laat ons u helpen met onze leiderschap en teambuilding trainingen, dan gaan we deze reis samen aan! Neem dan direct contact op te nemen door te mailen naar office@hulshoftcp.com of te bellen naar +31 617 16 71 86. We sluiten af met een quote van Tony Robbins: “A real decision is measured by the fact that you’ve taken a new action. If there’s no action, you haven’t truly decided.”

 

Referenties:

Cerasoli, C. P., Nicklin, J. M., & Ford, M. T. (2014). Intrinsic motivation and extrinsic incentives jointly predict performance: A 40-year meta-analysis. Psychological bulletin, 140(4), 980.

The 6 Benchmarks of High Performance Teams

https://www.eremedia.com/tlnt/the-4-most-common-misconceptions-about-performance-management/

http://www.gallup.com/businessjournal/167462/employees-strengths-company-stronger.aspx

http://www.highperformanceteams.org/hpt_epwr.htm

https://www.shrm.org/resourcesandtools/tools-and-samples/toolkits/pages/developingandsustaininghigh-performanceworkteams.aspx